رشته ها / پذیرش بدون آزمون / زمین شناسی


اعضای هیات علمی رشته زمین شناسی

 

 

دکتر صدیقه زیرجانی زاده

 

 

دکتر روح اله میری بیدختی

 

دکتر سمیرا تقدیسی نیکبخت

دکتر اعظم زاهدی

 

 
 

مدیر گروه زمین شناسی: دکتر اعظم زاهدی

معرفی

زمین‌شناسی دانشی است که ماهیت سیّارهٔ زمین و تاریخ آن و ساختمان پوستهٔ آن و اجزای درون آن و انواع سنگ‌ها و سنگواره‌ها را بررسی می‌کند. این علم دربارهٔ موادّ سازندهٔ زمین، نیروهای مؤثر بر مواد مزبور، برآیندهای آن نیروها، پراکندگی سنگ‌های پوستهٔ سیاره، سرگذشت آن و همچنین گیاهان و جانورانی که در دوره‌های گوناگون زمین‌شناسی وجود داشته‌اند گفتگو می‌کند.

امروزه بر کسی پوشیده نیست که تکنولوژی و صنعت کشورهای پیشرفته بر پایه مواد معدنی و اولیه ای استوار است که عمدتاً در کشورهای جهان سوم قرار دارد رقابت فشرده برای دستیابی به این منابع مبنای سیاست گذاریها، سیاست بازیها، ایجاد اتحادهای گوناگون بالاخره خصومت ها و جنگ هانی است که در حال تغییر دائم مرزهای جغرافیایی کشورهای مختلف می باشد. وضعیت فعلی جهان به گونه ای است که اگر قرار بود کشورهای جهان سوم منابع معدنی خود را بدرستی شناخته و در راه پیشبرد منابع ملی خود از آنها بهره جویند کشورهای صنعتی جهان با بحرانی حاد و غیر قابل تصور از کمبود مواد معدنی مواجه می شدند. لذا شرط ادامه پیشرفت تکنولوژی و حفظ تسلط کشورهای پیشرفته بر منابع معدنی جهان باقی ماندن کشورهای توسعه نیافته در همین وضعیت جهان سومی آنها است. 
در این میان کشورهای مستقل و از بند رسته ای همچون کشور ما با وضعیت حساسی مواجه بوده و وظیفه ای خطیر بعهده دارند. از طرفی باید با جهانخواری جهانخوران که چشم طمع به منابع سرشار این مملک دوخته اند مبارزه برخیزیم و از طرف دیگر باید ادارک و شناخت صحیح از منابع معدنی و ثروتهای خدادادی به گونه ای از آنها استفاده کنیم که متضمن استقلال و آزادی نسلهای آتی این کشور باشد.
زمین شناسی علمی است که با منابع فلزی و غیر فلزی، منابع انرژی، منابع زیرزمینی آب وهر آنچه که به عنوان ثروت طبیعی و ملی شناخته می شود سروکار دارد. زمین شناسان می توانند با تخمین و ارزیابی منابع معدنی کشور ابزار لازم برای برنامه ریزی و سیاست گذاریها را در اختیار دولتمردان قرار دهند. و بهمین دلیل است که زمین شناسی یکی از اولین رشته هائی است که در کشورهای استقلال یافته به آن پرداخته می شود. 
و باز هم دقیقاً بهمین دلیل است که کشورهای توسعه یافته بشدت از رشد این رشته در سایر کشورها نگران بوده و با در اختیار قرار دادن انواع مشاوران زمین شناسی برای رفع مشکلات ظاهری آنها معنی در جلوگیری از اعتلای این رشته در کشورهای جهان سوم دارند.

 

توانایی‌های‌ لازم

دانشجوی‌ خوب‌ زمین‌شناسی‌ علاوه‌ بر تسلط‌ کافی‌ بر درس‌هایی‌ مثل‌ فیزیک‌، شیمی‌ و ریاضی‌ باید از قدرت‌ تجسم‌ مناسبی‌ برخوردار باشد. مهم‌ترین‌ ویژگی‌ برای‌ موفقیت‌ در این‌ رشته‌ داشتن‌ روحیه‌ای‌ پرجنب‌ و جوش‌، علاقه‌ به‌ زندگی‌ در محیط‌های‌ طبیعی‌ مانند کوه‌ها و بیابان‌ها است‌، زیرا زمین‌شناس‌ نه‌ تنها در دوران‌ دانشجویی‌ بلکه‌ در زمینه‌های‌ شغلی‌ نیز با چنین‌ محیط‌هایی‌ روبروست‌. علاوه‌ بر این‌ داشتن‌ توانایی‌ جسمانی‌ مناسب‌ نیز لازم‌ است‌.

 

بازار کار

فارغ‌التحصیلان‌ مقطع‌ کارشناسی‌ رشته‌ زمین‌ شناسی‌ قادرند نقشه‌های‌ زمین‌ شناسی‌، معدنی‌ و جغرافیایی‌ را مطالعه‌ نموده‌ و اطلاعات‌ آن‌ را استخراج‌ نمایند و با گروه‌های‌ اکتشاف‌ معدن‌، آب‌یابی‌ و بهره‌ برداری‌ از آب‌های‌ زیرزمینی‌، همکاری‌ داشته‌ یا در کارهای‌ صحرایی‌ و کارگاهی‌ مهندسین‌ ژئوتکنیک‌ و ژئوفیزیک‌ فعالیت‌ داشته‌ باشند و کانون‌های‌ خطر همانند مناطق‌ زلزله‌خیز، آتشفشانی‌ و ... را مشخص‌ نمایند. با توجه‌ به‌ توانایی‌هایی‌ که‌ فارغ‌التحصیلان‌ رشته‌ زمین‌شناسی‌ دارند، وزارتخانه‌های‌ صنایع‌ و معادن‌، نفت‌، نیرو، راه‌، جهاد کشاورزی‌، علوم‌ و آموزش‌ و پرورش‌ ، همچنین‌ شرکت‌ها و مؤسساتی‌ مانند ذوب‌آهن‌، سازمان‌ زمین‌ شناسی‌ کشور، شرکت‌های‌ مرتبط‌ با فعالیت‌های‌ سد سازی‌، آب‌یابی‌، حفر تونل‌، راهسازی‌، اکتشافات‌ آب‌ و نفت‌ و معادن‌، بخش‌های‌ مرتبط‌ با تهیه‌ نقشه‌های‌ زمین‌ شناسی‌ و معدنی‌، آزمایشگاه‌های‌ سنگ‌ شناسی‌ و زمین‌ شناسی‌ و در مجموع‌، کلیه‌ مراکزی‌ که‌ در ارتباط‌ با موضوع‌ زمین‌ فعالیت‌ می‌کنند، می‌توانند زمینه‌های‌ اشتغال‌ و فعالیت‌ فارغ‌التحصیلان‌ رشته‌ زمین‌ شناسی‌ باشند.

 

دانلود چارت تحصیلی رشته زمین ‎شناسی دانلود سرفصل دروس رشته زمین شناسی
دانلود سرفصل جدید دروس رشته زمین شناسی